Salzburg 6/7 - 10/7

Camping Nord Sam ligger i norra delen av Salzburg. Campingen låg bara ett par kilometer från motorvägen och var lätt att nå. Den var lite mörk med mycket "grönsaker" som Margareta brukar säga, hon gillar mera de vida vyerna. På kvällen åkte vi in till gamla stan och rekognoserade. Mängder med småbutiker till Margaretas stora förnöjelse.

7/7. Vi gjorde en 25 mils rundresa i Salzkammergut bl.a till Hallstatt och Dachstein. Hallstatt ligger fantastiskt vackert efter södra stranden av Hallstätter See med höga berg ovanför. Mycket vackert och exotiskt!  I Dachstein kan man åka linbana upp upp till några berömda isgrottor. På en informationstavla kunde vi läsa att det handlade om vandring i våt terräng med temperaturer kring nollan och vi var snarare klädda för playan för det var kring 30°C. Alla som skulle upp var utrustade med kängor och vandringsstav så vi avstod, men vi kommer tillbaka, var så säker. På vägen mot Golling passerade vi ett ställe där man kunde vandra ner i en djup ravin men stigen såg inte helt lätt ut och i Golling fanns också ett vattenfall som vi borde ha besökt. Sens moral: Ta med rejäla skor om du skall göra rundturer i Alperna.


8/7 På förmiddagen fixade jag med husvagnen och Margareta tog bilen för att åka och besöka en skobutik som hon sett på vägen in mot stan. Men hon villade bort  sig och hittade varken skobutik eller hem till campingen och inte hade hon telefonen med sig heller. Dock, allt elände har ett slut och så småningom hittade hon i alla fall "hem". Vid lunchtid dök det upp en trevlig familj från Henån, Micke, Marianne, Annie och Josefin Lidwall. Det visade sig att vi hade en hel det gemensamt. Vår båt är byggd i Henån och deras föräldrar har sin husvagn på Caravan Club i Tandådalen på vintrarna. Världen är då bra liten. På eftermiddagen åkte vi in till Salzburg igen och drack kaffe och åt sachertårta på ett fint café, vars innehavares anfader hade lanserat den berömda Mozartkugeln.
9/7 Vi tog sällskap med familjen Lidwall för att besöka Kehlsteinhaus i Berchtesgaden, Hitlers berömda örnnäste. Margareta hade i förväg deklarerat att hon inte tänkte åka med till toppen utan stanna på parkeringen. Vi hade läst att färden upp till toppen gjordes med speciella bussar på slingriga vägar utmed avgrundsstup och genom hårnålskurvor och hon som inte ens gillar att åka buss på motorvägen. Men när vi väl kom dit tog dock nyfikenheten överhanden och hon följde med upp. Visst var det hisnande vyer och skarpa kurvor men det var inte så farligt när man väl var där. Sista biten åker man 124 m upp i en hiss som var i originalskick, mycket pampigt. Utsikten från örnnästet var naturligtvis hisnande och man kan förstå att Hitler som var höjdrädd inte var så road av att åka upp till Kehlsteinhaus och vara där. På hemvägen besökte vi ett stort Einkaufscentrum med massor av butiker.  Kvällen tillbringade vi hos Micke och Marianne där det bjöds på vin, ost, kex och trevlig samvaro.
10/7 På förmiddagen tog vi adjö av Lidwalls som var på väg till Kroatien, vi hoppas att få träffa dem i Tandådalen i vinter. Vid 11-tiden lämnade vi själva campingen och for mot Tyskland.

Tillbaka


hans(snabel-a)frimanzon.se